Saturday

..Tiada Kata Seindah Bahasa..


Salam Kalian..


Hari semakin hari berlalu.. sekarang sudah masuk sem ke -3 pengajianku di peringkat master bersamaan juga dengan sem akhir ku..InsyaAllah, mudah2an habis tepat pada masanya..
Usaha itu penting sebelum kita menilai segala sesuatu yang bakal terjadi.. Allah SWT itu maha mendengar segala rintihan hamba2NYA..
Kadang semakin banyak jalan yang kita lalui semakin banyak halangan yang kita temui, halangan & dugaan serta ujian dalam hidup.. hanya kita sebagai hambaNYA yang perlu sentiasa teguhkan keimanan di dalam diri, banyakkan bersabar.. moge segalanya dipermudahkan.. :)


Kita perlu ingatkan ye kawan2 hidup ini tidaklah selama mana.. sekaya mana pun kita.. sehebat mana pun kita.. kita hanyalah insan kerdil.. tidak perlu rasanya berasa bangga akan apa yang kita ada.. 
Kadang dalam setiap jalan kehidupan kita juga akan menemui bermacam ragam manusia.. 


Bak kata seorang ahli cendekia "Pada setiap perpisahan ada nikmat pertemuan.. Perpisahan itu adalah titik awal pada pertemuan yang lebih baik lagi.. Tuhan tidak akan mensia2kan hidup hambaNYA kecuali hamba itu sendiri yang menjadikan dirinya sia2 oleh keadaan" 


Sebagai contoh teman2.. sejauh mana kita pergi, hidup ini tidak lekang dengan pertemuan kita dengan orang2 baru yang kita kenali sebagai sahabat.. Memang fitrah@lumrah hidup manusia ingin disayangi dan dikasihi oleh itu sahabat lah atau dalam erti kata lain manusia hidup memrlukan seseorang supaya hidup ini disinari dengan warna kebahagiaan dan berkongsi segala masalah.. Hidup ini memang tidak lari drpd masalah..


Artikel di bawah ini saya muatkan dan serba sedikit telah menarik minat saya untuk berkongsi bersama kalian.. Selamat membaca ( I Luv Islam, "Melakar Cinta Allah melalui Sahabat") :



"uhibbuki fillah?" yang bermaksud "Mencintaimu kerana Allah,"
Tak semua orang faham erti itu sebenarnya. Cuma mengungkap tetapi tidak sampai jauh ke dasar hati, kerana itu setiap perkara yang dilakukan pasti ada kurangnya, hingga kadang-kadang boleh menjadi cemburu dalam berukhwah. Manusia sebegini masih keliru sebenarnya
Benar, ini kisah realiti. Sebenarnya ramai yang masih keliru dengan perasaan sendiri. Fitrah manusia memang mahu menyayangi dan disayangi, tetapi berpadalah dalam berkasih dan sayang hingga timbul perasaan ingin memiliki. Mengikut ilmu psikologi, inilah yang dinamakan innate motive.

Maknanya jangan berkasih sayang lah?
Tidak.. bukan itu yang saya maksudkan. Berkasih sayang itu perlu, tetapi berpada dan kawallah diri. Berukhwah kerana Allah semata-mata. Jadi takkan timbul isu 'dia milik aku'.

Tidak Cemburu
Orang-orang yang beriman tidak akan rasa cemburu apabila sahabat menjalin ukhwah dengan sahabat lain. Isilah hati dan nurani dengan jalan Allah kerana ukhwah ini terjadi atas kehendak Allah. Jika ada timbul rasa cemburu, muhasabah kembali kerana sungguh itu adalah bisikan syaitan yang cuba menghasut dan menggugat ukhwah yang dibina.
Siapa kita untuk memiliki? Tiada apa-apa di dunia ini adalah milik kita. Sahabat? Bukan milik kita. Justeru kenapa mahu cemburu apabila orang lain mendampingi?

Firman Allah s.w.t : "Sesungguhnya mukmin itu bersaudara." (al-Hujuraat: 10)
Dari firman ini telah jelas bahawa semua muslim itu adalah bersaudara. Tiada yang tertinggal. Kita memerlukan antara satu sama lain. Seharusnya kita perlu belajar menyayangi setiap sahabat yang berada di sekeliling kita.
Dalam Islam sudah diajar tentang ithar (melebihkan orang lain) yakni tahap ukhwah yang paling tinggi manakala berlapang dada adalah tahap ukhwah yang paling rendah.
Tapi dalam apa jua keadaan, kita harus sedar tentang makna basitah (kesederhanaan). Bila sudah sayang terlebih, segala benda jadi lain. Justeru itulah kita perlu bersederhana. Kalau mahu sayangi semua, bukan memilih-milih pula.
Nasihat ini jelas untuk saya dan semua yang mempunyai sahabat. Mungkin ini sudah terjadi atau bakal terjadi. Makanya saya mahu mengingatkan dahulu sebelum terkena pada diri sendiri atau yang lain juga.
Uhibbuki fillah, best friend, teman sejati atau apa-apa sahaja akan menjadi retorik semata-mata jika setiap perhubungan itu tidak di dasari dengan iman dan takwa. Usah tertipu dengan mainan perasaan sendiri. Perbetulkan niat kembali jika masih ada cemburu di hati.

Layanan Istimewa Untuk Semua Sahabat
Sayugia saya mahu mengingatkan kalian tentang kisah Rasulullah SAW dalam bersahabat.
Adakah para sahabat yang lain merasa cemburu dengan Abu Bakr apabila Rasulullah SAW mengatakan Abu Bakr adalah teman baiknya. Saidina Umar, Uthman, Ali dan sebagainya tidak cemburu melihat persahabatan itu kerana Rasulullah SAW melayan para sahabat yang lain juga dengan istimewa. Inilah yang perlu kita contohi bersama.

Jika kita mampu untuk memberi hadiah, belanja kawan, sentiasa saling mengingat, membantu dia, bertanya khabar kepada kawan yang seorang; beri layanan istimewa dan memasak untuk kawan seorang, kenapa tidak kepada kawan yang lain kita lakukan sebegitu rupa? Adakah Islam mengajar kita untuk membanding beza darjat?
Sahabat.. :)
Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Janganlah saling mendengki, saling menipu, saling membenci, saling memutuskan hubungan dan janganlah sebagian kamu menyerobot transaksi sebagian yang lain, jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim itu saudara muslim yang lain, tidak boleh menzaliminya, membiarkannnya (tidak memberikan pertolongan kepadanya), mendustainya dan tidak boleh menghinakannya.
Taqwa itu berada di sini (beliau menunjukkan dadanya tiga kali). Cukuplah seorang (muslim) dianggap (melakukan) kejahatan karena melecehkan saudara muslimnya. Setiap muslim atas muslim lain haram darahnya, hartanya dan kehormatannya." (HR. Muslim dan Ibnu Majah)

Jadi, mari kita tajdidkan (memperbetulkan) niat kita dan banyakkan muhasabah. Mungkin selama ini kita berukhwah bukan kerana Allah tetapi atas dasar lain.. peribadi ke, minat yang sama ke, perasaan ingin memiliki ke..
Mari koreksi diri.. mari istighfar berulang-ulang kali..
"Ada tak orang rasa cemburu dengan kita. Mereka rasa takut untuk rapat sebab kita berkawan baik?"
"Wallahua'lam, jika ada yang berfikiran sebegitu, mesti ada silap dia dan silap kita juga. Dalam ukhwah ini kita membina ithar tetapi kita perlukan juga basitah,"

Moga ini dapat menjadi renungan untuk para sahabat di luar sana. Sungguh mungkin ini juga bakal terjadi pada saya dan anda, kita tidak tahu. Jadi persiapkan diri dan bermuhasabah kembali.
Marilah kita menjalin ukhwah kerana Allah..

Untuk sahabat-sahabat saya di luar sana.. uhibbuki fillah.. harap ukhwah ini hingga ke jannah hendaknya.
Ya Allah,peliharalah ukhwah kami ini. Moga tiada hasad yang menyelirat jauh di hati yang tersirat..
Di jalan Allah,

~||* Persahabatan ini bukan milikku dan bukan jua milikmu,
Persahabatan ini adalah perancangan daripada Allah yang mengetahui segala rahsia,
Kerana DIA lah aku mengenalimu dan kerana DIA jua telah menetapkan ukhwah itu,
Pasti terukir 1001 kenangan dan kasih sayang,
Semuanya kerana Allah,
Sungguh,
Bukan kerana selain daripada-Nya..*||~

Wassalam;
~nida~

Tuesday

..BirRd viEw..


Salam kalian..

lame agaknye blog ini tidak diupdate.. hari ini terasa ade sdikit ruangan utk diriku mencoret2 sedikit sbanyak peristiwa yang berlaku semenjak kebelakangan ini..


Dunia Oh Dunia..
.. itulah yg hadir dalam fikiranku ketika ini,, Pg td masuk ke klas ITPM.. Chapter hari ini, mngenai "motivation & conflict management".. dlm chapter ini, Dr. sedikit sbanyak menceritakan bagaimana utk kita mngenal diri kita, siapakah kita bila berdepan dgn conflict.. utk menjadi seorg project manager..


Setiap baris2 ayat yg Dr. utarakan amat menarik minatku,, but one of the words that make me remember until now is "Bird View".. hmm.. it sounds is meaningful.. yeah, we must view every part as a whole!!..


As an example.. Dunia Oh Dunia.. let us view our world today,, a lot of nature disaster happen.. where it come from?? Is it because our world have being older..? time to time.. where is our responsibility..??
If we view it like a bird view.. we know how it was happen.. hmm.. its all come from human.. which is our own self.. our  invention, our creation.. making our world time to time having disaster,, which we will not conscious.. this world has already sick.. sickness from the development of sophisticated technology without care from many side.. yeah it can't be denied, disaster was happen can't be estimate or expected if it want to be, it will happen, we can't blame human in this issues.. but without our realize the technology has contribute to the disaster in this world for the long-term effect.. we can't see it happen now, today or tomorrow.. but our future generations will feel the effects of man's greed in implement, create and develop new technology..


The latest news about natural disaster in Japan which has been hit by Tsunami that was happen last week..There is very biggest Accident is facing by Japanese. There is nothing safe and Japanese have left their homes they have lack of food but lake of water and has seen water everywhere.
Japanese have lost their children’s. From a report there is over then 13,000 people are died with this tragedy And also thousands are injured with this tragedy..
Tsunami...

Allah itu Maha Besar..


Look forward what will happen to our world when its already hundred years ago.. after this situation.. where is the people??
They was lost.. lost from this world..
children lose their parents..
Parents lose their family.. mother lose their son..
where is their empathy? feeling others situation.. facing conflict in their own self.. where is the safety place for them?


Tidak dinafikan juga.. kita sebagai umat islam.. bencana alam yang berlaku ini sebagai iktibar bagi kita..
supaya sentiasa beringat dan bersedia.. adakah bumi sudah tua? sudah sampaikah masanya untuk menilai amalan kita? cukupkah ibadat kita?? cukupkah amalan kita? banyak tanda2 kecil hari kiamat sudah terbentang di mata kita.. walhal tanda besar juga sedikit sebanyak sudah menampakkan bayang2annya..
Masih terbuka pintu taubat utk kita.. Allah swt itu maha Pengampun lg maha Penyayang..


Hidup di dunia ini adalah smntara.. kehidupan di dunia sbagai ujian buat semua manusia.. But yg kekal adalah alam akhirat~ Igtlah wahai kalian semua.. berbuat baiklah pd semua makhluk Tuhan..


 together we pray for Allah swt..
Disamping mencari keredhaan Allah swt.. =)


~nida~

Friday

BeiNg a CinDerella..???


(^,^)v.. peace ~ ~
Indahnye hidup sperti cinderella.. hdup ssah.. tp akhirnye bertemu dgn jejaka idaman.. yg menjanjikan kehidupan yg sempurna hingga ke akhir hayat.. tp spe kata kehidupan cinderella tu indah??? tidak juga ye.. mula2 dia tetap susah.. berusaha untuk menjaga hati org yg tidak suka, benci dan irihati padanye..
Cinderella... =)
hmm.. pe kena nida?? tbe2 je ckap ttg cinderella ni?? ntahla.. hehhe.. tbe2 rse cam tertarik nk mngamati kehidupan cinderella.. hahhah.. bleh plak kan?? td nk wat asignment.. alih2 fkiran ni melayang2 ckap lme xtgok cte cinderella hehehe.. bhaya ni!! xfocus!! stdy nida stdy!!! kome ni da le bnyak keghoje nye.. sem ni penuh dgn project... presentation plus dgn theory2 dlm klas.. huargggghhh bilakah driku ini bebas dr sgala theory ini??? bila nk wat practical lak.. bosannn laaa... asyik kne bc bku aje.. hmmmm..
inilah istana dye.. huhuuu.. =(


yaaa.. ber balik kpada cinderella td ye kalian.. dye ni mcm kte gak.. jgn fkir n tgok hdup org lain tu senang je.. npe la aku xjadi cam dye..?? dun.. dun ever think like that!!!
bak kte pepatah.. "bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.." gitula.. even cinderella ni lastly kahwin dgn anak raja.. di kala sussah ade pari2 dtg beri pertolongan..[ klulah mse pnat wat aseymen pnggil aje pari2 tu.. ckap kt pari2 tu.. wat kan aseymen.. wahh dgn skelip mata siap!! bila lpar.. nak makan! kfc ade.. kenny rogers ade.. big apple ade.. nyummmyy.. hmmm
apatah lagi shopping kan.. xyah g shopping jauh2.. pnat je kaki ni nak jlan.. ckap je baju ape nk.. zaman 80 an.. 90 an.. fsyen terkini.. dgn skelip mata ade sume hihiii.. wahh kamu ni nida.. bleh tahan..
nope nope.. errkk.. not me yeah.. itu nida lg satu tu.. hehhee.. =p] pastu kwin ngan nak raja.. yg ensem.. baik.. n setia pda yg 1.. that's the taste yg sentiasa dicari2..wahhh.. sempurnanye hdup.. huhuuu..
but that's only happen in fantasy life ye korg sume.. hduplah di alam reality ini.. sume bnde bleh di gapai... dr c2 kte akan ase kepuasannye.. dgn sgala penat llah kte.. tgok ade hasilnye.. yah.. xdinafikan kdg usaha kte lebih but the result do not same with that effort, tp itu sume still ade hikmahnye.. iaitu ia mngajar kte utuk tidak mudah ptus ase.. n hdup ini ade psang srutnye.. huhuuu. that's reality!!


 tetapi at the same time.. dye dah melalui kesukaran dlm hidupnye.. so moral value nye.. ksenangan tu xdtg dgn bergolek.. kte kne usaha jgak..!! ngehhngehhngehh....??
klu x sume org kt dunia da jd kaye raye taw.. dun evr think it easily.. but think high from the expectation or think out of the box.. yeah..

ok.. nahhh dgr lah lgu cinderella ni.. best!! enjoy it ya.. full of meaning huhuuu..

video
tata young - Cinderella.......
daaa...
t kte tlis2 lg ye kt sni.. ckup smpai cni je dlu ye.. bnyak kje xsettle lg snanye ni.. sume psal cinderella ni.. huhuu.. salam.~~

p/s : take a revisi0n about the past.. make it as tutor to lead in your journey.. but dont ever regret n look it back.. just wake up & try to achieve what the is the step in front of u.. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

miNe.. Life.. futuRe.. Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez